مشاوره خانواده یکی از انواع خدمات ارائه شده توسط روانشناسان و مشاوران است که به حل گستره گوناگونی از مشکلات کمک میکند. بروز اختلاف و تعارض در هر خانوادهای امری بدیهی و اجتناب ناپذیر است اما با توجه به نقش بسیار پررنگ این عنصر بر سلامت روان افراد بسیار اهمیت دارد که مشکلات پدید آمده در آن به درستی و در زمان مناسب حل شوند. مشاوره خانواده به شما کمک میکند تا بتوانید مسائل گوناگونی از جمله اختلاف با همسر یا فرزندان را به درستی مدیریت کرده و از آنها عبور نمایید. ما در ادامه به توضیح مشاوره خانواده و خدمات آن پرداختهایم. برای آشنایی بیشتر با این موضوع تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
منبع » مشاوره خانواده
مشاوره خانواده چیست؟
مشاوره خانواده که در روانشناسی تحت عنوان درمان سیستمی شناخته میشود رویکردی است که در آن درمانگر اعضای خانواده را تشویق مینماید تا در طول جلسات با یکدیگر حرف زده و ارتباط برقرار کردن به شیوه سالم را بیاموزند. در جریان این گفتگوها خانواده درمانگر به افراد کمک میکند تا راه حل مشکلات خود را با دید بازتری ببینند و بتوانند الگوهای رفتاری جدید را به مرور تمرین نمایند. جهت دریافت مشاوره از برترین متخصصان می توانید به مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو مراجعه نمایید.
اهمیت مراجعه به مشاوره خانواده
خانواده یکی از مهمترین منابع دریافت حمایت، عشق و امنیت است. با این حال در بسیاری از مواقع اعضای خانواده به دلایل مختلف میتوانند تحت فشار قرار بگیرند. برای مثال درگیری با مشکلات مالی، عدم تفاهم بر سر تربیت فرزند یا ناتوانی در برآورده کردن نیازهای عاطفی از جمله موضوعاتی هستند که میتوانند یک خانواده را درگیر اختلاف و تعارض کنند. در این شرایط مشاوره خانواده یکی از ابزارهایی است که به شما کمک میکند بتوانید از این مشکلات عبور کرده و روابط سالمتری را با یکدیگر تجربه کنید. البته همواره این مسئله مهم را به خاطر بسپارید که درمانگر یا مشاور قرار نیست معجزه کرده و همه مشکلاتتان را حل کند بلکه در بسیاری از مواقع به شما میآموزد چگونه بتوانید با شرایط خود سازگار شوید و به درستی با آنها کنار بیایید.
انواع مسائلی که در مشاوره خانواده مطرح میشوند
مشاوره خانواده سبکی از خدمات روان درمانی است که بسیار انعطاف پذیر بوده و میتواند به گستره گوناگونی از مشکلات بپردازد. از جمله مهمترین موضوعاتی که در مشاوره خانواده مطرح میشوند میتوان به موضوعات زیر اشاره کرد.
1- تصمیمگیری برای طلاق و جدایی
تصمیمگیری برای طلاق همیشه کار آسانی نیست به خصوص اگر پای بچهها وسط باشد. برای مثال کودکان کوچکتر کمتر میتوانند جدایی پدر و مادر خود را درک کنند و ممکن است از این موضوع آسیب زیادی ببینند. در این شرایط مشاوره خانواده به شما کمک میکند تا بتوانید تصمیم خود را به درستی بررسی کرده و در صورت رسیدن به گزینه طلاق، سایر اعضا یعنی فرزندان را نیز برای این رویداد آماده کنید.
2- اختلافات و مشکلات مالی از مسائل مطرح شده در مشاوره خانواده
اختلاف بر سر موضوعات مالی یکی از مشکلاتی است که برای بسیاری از خانوادهها اتفاق میافتد. برای مثال ممکن است زن و مرد بر سر مخارج خانواده با یکدیگر تفاهم نداشته باشند و همین مسئله به مرور به اختلافات آنها دامن بزند. مشاور خانواده با استفاده از رویکردهایی نظیر رویکرد حل مسئله به شما کمک میکند تا به گزینههای مشترکی برای رفع مشکلات خود دست یابید و با تنش کمتری این موضوعات را پشت سر بگذارید.
3- بروز تغییراتی در ساختار خانواده
مسائلی نظیر مرگ، جدایی یا بیمار شدن یکی از اعضای خانواده میتواند ساختار کلی را به هم ریخته و باعث شود زندگی افراد از حالت روتین خارج گردد. در این شرایط اغلب مسئولیتها جا به جا شده و ممکن است افراد تحت فشار بسیار زیادی قرار بگیرند. مشاور خانواده برای حل این مشکل به اعضا کمک میکند تا راهکارهای مقابلهای مناسب در برابر مشکلات را تمرین نمایند و مجدداً تعادل زندگی را به حالت نرمال برگردانند.
4- درگیری با نوجوان
داشتن برخورد مناسب با نوجوان یکی از دغدغههای مشترک بسیاری از خانوادههاست. چراکه در دوران نوجوانی کودکان دیروز به یک باره از حالت اطاعت و تسلیم خارج شده و دائماً تلاش میکنند هویت مستقل خود را به رخ خانواده بکشند. آنها ممکن است تلاش کنند سبک زندگی متفاوتی را در پیش بگیرند و همین کار آنها باعث نگرانی پدر و مادر شود. در این شرایط احتمال دارد کنترل اوضاع از دست پدر و مادر خارج شده و همین باعث شود آنها از راهحلهای ناسالمی نظیر محدود کردن، انتقادگری بیش از حد و بالعکس آزادی بخشی بی حد و حصر استفاده کنند. در جلسات مشاوره خانواده درمانگر تلاش میکند تعاملهای موجود بین والدین و فرزند نوجوان را مشاهده کرده و به آنها کمک کنند تا الگوهای غلط میان خود را اصلاح نمایند.
5- حل مشکلات بین خواهر و برادرها
بروز اختلاف و تنش بین فرزندان یکی از مسائل طبیعی و اجتناب ناپذیر در همه خانوادههاست. با این حال برخی مواقع ممکن است این اختلافها آنقدر جدی شده که سلامت روان همه اعضا را تحت تأثیر قرار دهد. این مسئله به خصوص بین فرزندان نوجوان یا پس از به دنیا آمدن فرزند دوم بین بچههای کوچکتر بیشتر دیده میشود. مشاوره خانواده در این موقعیتها میتواند نگرانیهای موجود را کاوش کرده و به اصلاح روابط کمک بسیاری نماید.
6- کنار آمدن با مسئله آشیانه خالی
آشیانه خالی یکی از مسائلی است که اغلب پدر و مادرها در سنین میانسالی و با رفتن فرزندان از خانه آن را تجربه میکنند. در واقع با ازدواج بچهها یا رفتن برای ادامه تحصیل، زن و مرد احساس تنهایی و انزوا میکنند و ممکن است نتوانند به سادگی با این مسئله کنار بیایند. در این شرایط حتی ممکن است اختلافات کهنه سر باز کنند و کیفیت زندگی مشترک را پایین بیاورند. مراجعه به یک روانشناس به شما کمک میکند تا بتوانید این مرحله از زندگی خود را با تنش کمتری پشت سر بگذارید و این زمان را به فرصتی برای غنیتر کردن ارتباطات زناشویی خود تبدیل کنید.
7- درگیری یکی از اعضا با مشکلات روانشناختی
درگیر شدن یکی از اعضای خانواده با مشکلاتی نظیر اضطراب، افسردگی، اعتیاد و… میتواند ریشه در تعاملات ناسازگار خانوادگی داشته باشد. همچنین درمان این مشکلات در صورت آموزش دیدن و درگیر شدن سایر اعضای خانواده با سهولت بیشتری انجام میشود. در نتیجه در بسیاری از مواقع هنگام بروز این مشکلات درمانگر تلاش میکند به جای برگزاری جلسات با فرد اصلی که درگیر مشکلات روانشناختی شده؛ جلسات درمانی را با حضور کل خانواده برگزار کند.
سؤالات متداول
– برای دریافت مشاوره خانواده باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟
مشاوران و روانشناسانی که در حوزه زوج و خانواده آموزشهای حرفهای دیدهاند بهترین گزینهها برای دریافت مشاوره خانواده هستند. البته توجه داشته باشید که مشاوران درمانگر اختلالات روانشناختی نیستند. در نتیجه اگر یکی از اعضای خانوادهتان با مشکلاتی نظیر افسردگی، اضطراب و اعتیاد درگیر شده و میخواهید خانواده درمانی را شروع کنید لازم است حتماً از یک روانشناس بالینی کمک بگیرید؛ اما برای سایر مشکلات میتوانید نزد مشاوران نیز مراجعه نمایید. با دریافت مشاوره تلفنی خانواده آسان و سریع میتوانید با متخصصان ارتباط برقرار کنید.
منبع » مشاوره خانواده
:: برچسبها:
مشاوره خانواده ,
:: بازدید از این مطلب : 841
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0