طلاق در سن بالا هم برای مردان و هم برای زنان چالشهای زیادی به همراه دارد. با ورود به دهه سی و بالاتر نیازهای روحی و جسمی دچار تغییراتی میشود که تصمیمگیری درباره جدایی را سخت میکند. با این همه خیلی از زوجین به دلیل مسائل مختلف تصمیم به جدایی میگیرند. به امید اینکه زندگی بهتر برای خود و یا فرزندانشان بسازند. از آنجا که نافرجامی ازدواج حاصل ارتباط هر دو نفر بوده، باید برای چنین تصمیمی و بازگشت به دوران تجرد اطلاعات خود را بالا برده و آمادگیهای لازم را به دست آورید. در ادامه طبق مطالعات انجام شده بر زوجهایی که در سن بالا طلاق گرفتهاند، تلاش شده تا افق دیدی ارائه شود. در صورتی که هنوز طلاق نگرفتهاید، مقاله آسیب های طلاق را نیز بخوانید.
منبع : طلاق در سن بالا چه پیامدهایی دارد؟
پیامدهای طلاق در سن بالا چیست؟
طلاق به دلایل زیادی برای یک فرد مسن مشکلتر است. اولین مساله در این اتفاق خسارات مالی سنگینی آن میباشد. اگر در جوانی طلاق میگیرید، زمان و توانایی لازم را دارید تا بتوانید با مشکلات بعدی کنار بیایید. اما اگر عمر زندگی زناشویی شما زیاد است، ممکن است زمان زیادی برای جبران آسیبهای روحی نداشته باشید. چرا که برخی از افراد مسن (میانسال) نسبت به دوران جوانی خود مستقل نیستند.
این امر به ویژه در صورتی که دارای بیماری مزمن باشند، دشوارتر است. آنها ممکن است از همسر خود برای کمک بدنی و همراهی عاطفی استفاده کنند. چنین وضعیتی طلاق را در این مرحله از زندگی ویرانگر میکند.
رایجترین دلایل افزایش طلاق بالا و بعد از سی سال
1- تمکن مالی زنان
زنان امروزه از فرصتهای اقتصادی بهتری برخوردارند و بهتر میتوانند از نظر مالی خود را تأمین کنند. این امر باعث میشود که طلاق برای کسانی که در ازدواج طولانی مدت و ناخوشایند هستند، راحتتر باشد. زنان با توجه به استقلال مالی که به دست آوردهاند، توانستهاند از این فرصت برای حفظ سلامت روان و فرزندانشان خرج کنند. اما گاهی باورهای اشتباه ممکن است منوط به تصمیم گیری غلط نیز بشود. بنابراین در چنین شرایطی حتما پیشنهاد میشود که از مشاوره طلاق استفاده نمایید.
2- طلاق در سن بالا و کاهش انگ اجتماعی
این ایده فرهنگی که طلاق پدیده بسیار شومی است، در اکثر جوامع رو به زوال میباشد. این دیدگاه نه تنها در بین جوانان، بلکه باورهای نسلهای پیشین را نیز دستخوش تغییراتی کرده است. به طوری که خیلی از پدر و مادرها وقتی دختر یا پسرشان در ازدواجشان دچار مشکل میشوند، خیلی راحتتر از گذشتگانشان جدایی آنها را میپذیرند و حتی در این مسیر حمایت عاطفی و مالی هم میکنند.
3- امید به زندگی پربار بعد از دهه سی
بزرگسالان میانسال هنوز چندین دهه، زندگی پربار را در پیش روی خود میبینند. بنابراین پایان دادن به ازدواج ناخوشایند و یافتن عشق جدید واقع بینانه به نظر میرسد. بنا به همین دیدگاه و ترس از بین رفتن آخرین فرصت، احتمال اینکه تصمیم هیجانی برای جدایی بگیرند، زیاد است.
4- رسیدن به لانه خالی
برخی از افراد متاهل در طول سالها زندگی مشترک آنقدر روی فرزندان خود سرمایهگذاری کردهاند که از رابطه خود غافل شدهاند. وقتی بچه هایشان خانه را ترک میکنند، ناگهان متوجه میشوند که با همسرشان هیچ نقطه مشترکی ندارند. به همین جهت تصمیم به طلاق در سن بالا و تغییر روند زندگی خود را میگیرند.
چرا زنان پس از طلاق در سن بالا مشکلات بیشتری را متحمل میشوند؟
اگر چه برای زنان، طلاق میتواند فرصتی برای ایجاد موقعیتهای جدید، توسعه خودمختاری و افزایش عزت نفس باشد. با این حال، تحقیقات نشان میدهد که چالشهای احتمالی طلاق پس از ازدواج طولانی مدت وجود دارد. در ادامه به مشکلاتی که زنان بعد از طلاق در سنین بالا متحمل میشوند اشاره می کنیم.
جنبه عاطفی طلاق
جنبه عاطفی طلاق سختترین قسمت برای زنان است. غلبه بر جنبههای عاطفی طلاق پس از ازدواجی طولانی مدت ممکن است سه تا پنج سال طول بکشد.
مشکلات مالی زنان در طلاق در سن بالا
زنان مطلقه اغلب با مشکلات مالی روبرو هستند. آنها معمولا نزدیک به خط فقر زندگی میکنند و داراییهای مالی کمتری دارند. متاسفانه بسیاری از زنان مطلقه به دلیل مسائل مالی تن فروشی کرده و یا برای رفع نیازهای زندگی حاضر به ازدواج موقت میشوند.
هویت جدید
سالهای زندگی مشترک موجب شکل گیری جایگاهی خاص و تعاریفی از خود میشود. معمولا کسانی که تصمیم به طلاق در سن بالا میگیرند دچار تعارضاتی در شناخت از خود نیز میشوند، زیرا هرچه زن و مرد بیشتر با هم زندگی کنند، زندگی آنها بیشتر به هم تنیده میشود.
افسردگی با طلاق در سن بالا
طلاق در سن بالا احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد، مخصوصا برای مرد یا زنی که طرد شده و یا درخواست کننده جدایی نبوده. برخی تحقیقات نشان میدهد این خطر برای زنان به نسبت مردان بیشتر است.
اقدام به دوستیابی و گرفتن حمایت اجتماعی در مردان مطلقه بیشتر از زنان مطلقه اتفاق میافتد. اما انگیزه برای قرار ملاقات با افزایش سن کاهش مییابد و همین موضوع احتمال افسردگی را بیشتر میکند.
چگونه طلاق در سن بالا بر فرزندان بزرگسال تاثیر میگذارد؟
شاید فکر کنید که طلاق پس از ازدواج طولانی مدت، ممکن است تاثیری بر فرزندان بزرگسال نداشته باشد زیرا آنها زندگی خود را شروع کردهاند؛ اما به واقع چنین چیزی صحت ندارد. طلاق در هر سنی برای فرزندان، سخت است. چه 32 ساله باشند و یا فقط 2 سال داشته باشند. به هرحال شرایط روحی و روانی نامناسبی را تجربه خواهند کرد.
از دست دادن علاقه به فعالیت اجتماعی
طبق تحقیقات طلاق میتواند کودکان و نوجوانان را از نظر اجتماعی تحت تأثیر قرار دهد. کودکانی که خانواده آنها در حال طلاق هستند ممکن است در برقراری ارتباط با دیگران مشکل داشته باشند. گاهی اوقات کودکان احساس ناامنی میکنند و میپرسند آیا خانواده آنها تنها خانوادهای است که طلاق گرفته است؟
عصبانیت/تحریک پذیری
در برخی موارد، هنگامی که کودکان احساس خستگی میکنند و نمیدانند، چگونه به تأثیراتی که در زمان طلاق احساس میکنند واکنش نشان دهند، ممکن است عصبانی یا تحریک پذیر شوند. خشم آنها احتمالا به طیف گستردهای از علل رخ میدهد. کودکانی که طلاق را تجربه میکنند ممکن است خشم خود را از والدین، خود، دوستان و دیگران نشان دهند. در حالی که برای بسیاری از کودکان این خشم پس از چند هفته از بین میرود، اما برخی دیگر تا مدتهای طولانی دچار این احساس عصبانیت هستند.
احساس گناه
کودکان اغلب تعجب میکنند که چرا طلاق در خانواده آنها اتفاق میافتد. آنها به دنبال دلایلی خواهند بود و خواهند پرسید که آیا والدینشان دیگر یکدیگر را دوست ندارند یا آیا کار اشتباهی انجام دادهاند. این احساس گناه یک اثر بسیار شایع طلاق بر روی کودکان است و میتواند منجر به بسیاری از مسائل دیگر شود. احساس گناه باعث افسردگی، استرس و سایر مشکلات روحی میشود. دریافت مشاوره برای درک نقش کودک در طلاق میتواند به کاهش این احساس گناه کمک کند.
مستعد جدایی و طلاق در آینده هستند
علیرغم امیدواری به برقراری روابط پایدار در بزرگسالی، تحقیقات روانشناختی نشان داده است: کودکانی که طلاق را تجربه کردهاند در آینده و به هنگام ایجاد روابط عاطفی، بیشتر مستعد جدایی هستند. این تمایل به طلاق دو تا سه برابر بیشتر از کودکانی است که از خانوادههای بدون طلاق به دنیا آمدهاند.
نتیجه گیری
جدایی و طلاق، مشکلات روحی و روانی برای کل خانواده ایجاد میکند. این پیامدها به نسبت برای بچهها بسیار ترسناک، مبهم و غیرقابل هضم است. کودکان خردسال اغلب در مورد اینکه به طور مرتب به منزل پدر یا مادر، در حال رفت و آمد هستند، احساس نارضایتی میکنند. آنها ممکن است نگران این موضوع باشند که والدین، دیگر آنها را دوست ندارند. این در حالی است که کودکان دبستانی معمولا تصور میکنند که مقصر اصلی جدایی پدر و مادر هستند. فرزندانی که به سنین نوجوانی و بالاتر نیز رسیدهاند مسائل پیچیدهتری را تجربه خواهند کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه طلاق می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
طلاق در سن بالا چه پیامدهایی دارد؟ ,
:: بازدید از این مطلب : 363
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0