نمک در غذای کودک و نوزاد چقدر باید باشد ؟
نوشته شده توسط : ذهن نو

نمک در غذای کودک و نوزاد از همان روزهای اول که شروع به غذا خوردن می‌کند باید مورد توجه والدین باشد. چرا که نوزادان وقتی به دنیا می‌آیند هیچ پیش زمینه‌ای از طعم و مزه ندارند و پس از تولد ذائقه غذایی آن‌ها ساخته می‌شود. یعنی غذای اولیه‌ای که به کودک‌تان می‌دهید به مثابه یک نوع آموزش است. اگر به کودک غذاهای شور و پر نمک بدهید به او یاد داده‌اید که دیگر از غذاهای کم نمک نخورد و اگر در غذای کودک خود نمک نریزید به او یاد می‌دهید که از غذاهای پرنمک دوری کند. نمک خطرناک نیست، اما نیاز بدن به آن بسیار محدود است. اگر بیشتر از نیاز بدن نمک مصرف کنید، تبدیل به بیماری می‌شود. نمک عامل فشار خون، بیماری‌های کلیوی، مشکلات قلبی و … است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تربیت و مراقبت مشاوره کودک دریافت نمایید.

منبع: نمک در غذای کودک و نوزاد چقدر باید باشد ؟

مقدار نیاز به نمک برای کودک و نوزاد چقدر است؟

کودکان به تناسب سن و رشدشان به مقادیر متفاوتی از مواد معدنی از جمله نمک احتیاج دارند.

مقدار مناسب نمک برای کودکان زیر یک سال: نوزاد و کودک زیر یک سال که هنوز شیرخواره هستند به مقدار کمی نمک احتیاج دارند چیزی حدود یک گرم در روز. البته این مقدار نمک به وسیله شیر مادر یا شیر خشک تامین می‌شود و نیازی به دادن نمک اضافه به نوزاد نیست. پس اگر برای بچه‌های زیر یک سال غذا درست می‌کند اصلا نمک در آن نریزید. مصرف بیش از اندازه نمک طی یک سال اول سبب می‌شود تا کودک دیگر طعم شیر مادر را دوست نداشته باشد و از مزایای بی‌شمار آن بی بهره بماند. برای آشنایی بیشتر مقاله غذاهای کودک زیر یک سال را بخوانید.

مقدار مناسب نمک برای کودکان بالای یک سال: کودکان نوپا از سن یک تا سه سالگی فقط به دو گرم نمک در طول روز احتیاج دارند. کمی از این مقدار در مواد غذایی آماده از جمله نان، ماست، سرلاک، شیر و … وجود دارد. اگر غذای کودک‌تان را تست کردید و دیدید کم نمک است دیگر به آن نمک نزنید چرا که این مقدار برای کودک 1 تا 3 سال مناسب است.

 

عوارض مصرف زیاد نمک در غذای نوزاد و کودک

1.اختلالات کلیوی: در سال‌های اولیه زندگی عملکرد کلیه‌های کودک هنوز به تکامل نرسیده و در صورت جذب بیش از اندازه نمک دچار مشکل خواهد شد. نمک اضافه‌ای که در بدن می‌ماند تجمع آب و نمک را در پی دارد.

2.اختلالات قلبی و ریوی: نمک یکی از دشمنان اصلی سلامت قلب و ریه است. مصرف بیش از حد این ماده سبب بیماری‌های قلبی و ریوی می‌شود.

3.فشارخون: مصرف نمک در دوران کودکی خطر ابتلا به فشار خون در بزرگسالی را افزایش می‌دهد. اگر در خانواده کودک کسی مبتلا به فشار خون است، یعنی این مشکل به طور ژنتیکی در بدن کودک وجود دارد پس باید بیشتر احتیاط کرد.

4.مشکلات استخوانی: مصرف بیش از اندازه نمک باعث کاهش جذب کلسیم می‌شود. کلسیم مهم‌ترین ماده برای سلامت استخوان هاست و اگر جذب آن کاهش یابد کودک با مشکلات زیادی رو به رو خواهد شد.

مشکلات دیگری که مصرف بی رویه نمک برای کودکان ایجاد می‌کند عبارتند از:

  • افزایش ورم بدن
  • چاقی
  • ذائقه شور طلب
  • بی میلی به شیر مادر

نمک، طعم دهنده یا بیماری زا؟

ذائقه ما بزرگترها به مصرف نمک زیاد عادت کرده، چرا که از کودکی مقدار نمک غذای ما کنترل نشده و علاوه بر این شرکت‌های غذایی نیز ما را به شور طلبی عادت داده‌اند.

رستوران‌ها به خصوص آن‌هایی که کیفیت بدی دارند، بیش از حد به غذای خود نمک می‌زنند تا طعم ماندگی مواد اولیه را از نظر مشتری پنهان کنند. همین امر ثابت می‌کند که نمک طعم اصلی غذا را از بین می‌برد.

در واقع نمک اصلا طعم دهنده نیست و غذا را خوش طعم نمی‌کند، این ماده صرفا طعم اصلی غذا را از ما پنهان می‌کند. اما چون اکثر ما دچار اعتیاد به نمک هستیم این موضوع را متوجه نمی‌شویم و هر روز بیشتر از روز قبل سلامت خود را به بازی می‌گیریم.

بسیاری از مادران از روی دلسوزی به غذای نوزاد و کودک نمک می‌زنند تا غذای فرزندشان را خوش طعم کنند، غافل از این که چه سمی را قرار است وارد بدن دلبند خود کنند.

بسیاری از متخصصان می‌گویند مادر اصلا نباید غذای نوزاد را بچشد چرا که ناخودآگاه و از روی عادت به آن نمک می‌زند. اما عده دیگری از متخصصان می‌گویند غذای کودک را بچشید و اگر نسبت به ذائقه شما کم نمک بود، آن وقت به کودک‌تان این غذا را بدهید. برای آشنایی بیشتر مقاله تغذیه سالم کودکان را بخوانید.

 

نمک و غذاهای آماده و فست فود برای کودک

غذاهای رستورانی و فست فود اغلب دارای مقدار زیادی نمک هستند. این مقدار چه برای بزرگسالان و چه برای کودکان خطرناک است، اما خطر آن برای بچه‌ها بیشتر است. توصیه می‌شود هرگز ساندویچ‌های آماده، پیتزاهای رستورانی و … را به کودک خود ندهید، چرا که علاوه بر نمک زیاد مضرات دیگری هم دارد.

غذاهای آماده، بسته بندی شده، فرآوری شده و دارای مواد نگهدارنده اغلب پر نمک هستند. در این نوع غذاها برای طعم بهتر و ماندگاری بیشتر نمک زیادی استفاده می‌شود. پنیرها، اسنک‌ها، نان‌های بسته بندی شده، ماست‌های پرچرب و … دارای نمک فراوانی هستند و سلامتی فرزند شما را به خطر می‌اندازند.

برای فهمیدن مقدار نمک به کار رفته در محصولات سوپر مارکتی، کافیست به جدول ارزش غذایی محصولی که می‌خرید توجه کنید. در این جدول یک ستون به نمک یا سدیم اختصاص داده شده و مقدار آن در هر واحد نوشته شده است. پیشنهاد می‌شود حتما مقاله غذاهای حساسیت زا برای کودکان را هم بخوانید.

برای دریافت مشاوره در زمینه کودک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی کودک با برترین متخصصان در کلینیک تخصصی کودک نی نی مایند از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

چه جایگزین هایی برای نمک وجود دارد؟

مادران می‌توانند برای خوش طعم کردن غذای نوزاد یا کودک خود از سبزی‌های خشک شده به جای نمک استفاه کنند. سبزی‌هایی مانند نعناع، آویشن، پونه، رزماری و … . البته برخی بچه‌ها ممکن است به این نوع سبزی‌ها واکنش نشان دهند. برای این که بفهمید کودک شما به یک ماده غذایی از جمله سبزی خشک حساسیت دارد یا نه کافی است کمی از آن را در غذایش بریزید و 4 روز صبر کنید. اگر در این 4 روز واکنش آلرژیک مشاهده نکردید می‌توانید دوباره از این سبزی‌ها در غذای کودک خود استفاده کنید.

منبع: نمک در غذای کودک و نوزاد چقدر باید باشد ؟





:: برچسب‌ها: نمک در غذای کودک و نوزاد چقدر باید باشد ؟ ,
:: بازدید از این مطلب : 85
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 18 فروردين 1401 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: