روانشناسی مثبت گرا شاخهای نوین از علم روانشناسی است. از سال 2000 به عنوان علمی از روانشناسی توسط پروفسور مارتین سلیگمن بنیان گذاری شد. سوء تفاهماتی در رابطه با روانشناسیمثبت گرا وجود دارد (برخی از انسان ها روانشناسی مثبت گرا را علم نمیدانند). با توضیحاتمان در ادامه این مقاله آنها را بر طرف کرده ایم. برای آشنایی با روانشناسی مثبت گرا و تمامی مفاهیم آن همراه ما باشید. برای بهره مندی از این روش برای دریافت خدمات مشاوره فردی کلیک کنید.
منبع: روانشناسی مثبت گرا | کاربرد علم روانشناسی مثبت گرا چیست
روانشناسی مثبت گرا
شاخهای از روانشناسی که به صورت رسمی از سال 2000 توسط پروفسور مارتین سلیگمن بنیان گذاری شد. تعریف های زیادی از روانشناسیمثبت گرا وجود دارد. اما دقیقترین تعریف اینگونه است؛ “بررسی علمی این نکته که چه چیزی زندگی را ارزشمند میسازد”.
اما به طور کلی اگر بخواهیم روانشناسیمثبتگرا را شرح دهیم باید بگوییم: “رویکرد علمی برای مطالعه افکار، عواطف و رفتار انسان بر روی نقاط قوت او”. ایجاد زندگی خوب به جای تعمیر زندگی بد و رساندن زندگی افراد متوسط به زندگی عالی.
داینر روانشناسی مثبتگرا را علم مطالعه شکوفایی انسان میداند.
پایه گذار روانشناسی مثبت گرا
مارتین سلیگمن، روانشناس آمریکایی، نویسنده و استاد دانشگاه، متولد 1942، بنیانگذار روانشناسی مثبت گرا است. نظریه دیگر او با نام “درماندگی آموختهشده” در علم روانشناسی شناخته شده است.
منظور از نظریه درماندگیآمیخته شده اینگونه است که افراد بر طبق تجربیات گذشته به این نتیجه میرسند که کوشش را با پیشرفت یکی ندانند. آنها فکرمیکنند که هرکاری انجام دهند به موفقیت دست نمییابند.
مارتین سلیگمن پس از اینکه در سال 1998 به عنوان رئیس انجمن روانشناسی آمریکا برگزیده شد. زیر مجموعه جدیدی به علم روانشناسی افزود که به جای نقص های زندگی بر دادههای آن تمرکز داشت. بنابراین در سال 2000 روانشناسی مثبتگرا را بنیان گذاری کرد.
فواید روانشناسی مثبت گرا
هدف کلی روانشناسی مثبت گرا، کمک به درک بهتر مهارت ها و توانایی ها است. یا دستیابی به توانایی هایی که برای تعادل روانی نیاز است. روانشناسیمثبت گرا فواید فروانی دارد که در ادامه مهمترین آنها را توضیح داده ایم.
1. احساس قدرت
روانشناسی مثبت گرا تاکید زیادی به افراد در زمینه بررسی نقاط قوت، مهارت ها و توانایی های فرد با رویکرد مثبت دارد. این نوع از روان درمانی به فرد حس قدرت، پذیرش چالش ها و مدیریت مسائل زندگی را میدهد.
2. برقراری تعادل
روانشناسی مثبت گرا اتفاقات منفی را با مثبت سازگار میکند. این مدل به برقراری تعادل نقاط مثبت و منفی تمرکز دارد. این رویکرد به انسان کمک میکند تا مهارت های خود را بهتر درک کند.
3. رابطه درمانی موثر بین مراجعه کننده و رواندرمانگر
درمانگر با آگاهی دادن نسبت به توانایی ها، نقاط قوت و استعدادها به درمانجو کمک میکند تا مشکلات خود را بهتر درک کند و برای بهبود آن تلاش نماید.
4. درمان بیماری های متفاوت
روانشناسی مثبت گرا با تمرکز بر نقاط قوت و نکات مثبت زندگی به بسیاری از بیماری های روانی کمک کرده است که عبارتند از.
- افکار خودکشی
- افسردگی
- اختلال شخصیت مرزی
اهداف روانشناسی مثبت گرا
اهداف روانشناسی مثبت گرا عبارتند از.
- بهبود کیفیت زندگی افراد
- پیشگیری از آسیب های روانی (زندگی بی ثمر و بی معنا)
- ایجاد تسهیل در تغییر تمرکز
- بوجود آوردن کیفیت های مثبت در زندگی
- به دنبال توانایی های سالم، جاه طلبی
- به دنبال تجربیات زندگی مثبت
- توانایی های منش افراد
- ایجاد احساس شادی
- شناحت مهارت ها
- سلامت فکری
- سلامت روانی
- پرورش معنا در زندگی
- ایجاد روابط مثبت در خانواده
- کسب شادی حقیقی
مفاهیم روانشناسی مثبت گرا
بسیاری از افراد روانشناسی مثبت گرا را علم نمینامند. یا آن را علم نازک نارنجی یا شبه علم میخوانند. اما روانشناسی مثبت گرا واقعا رشته علمی است. طبق نظریات مختلف علم روانشناسی مثبت گرا در ادامه به مفاهیم این رشته اشاره کرده ایم.
- بیشتر افراد شاد هستند
- شادی یکی از دلایل خوب زندگی کردن است
- اکثر انسان ها انعطاف پذیر هستند
- شادی، ارتباط خوب اجتماعی و نقاط قوت شخصیت و سدی در برابر ناامیدی است.
- شخصیت در مشکلات رشد میکند
- افراد دیگر مهم هستند
- مذهب یا معنویت اهمیت دارد
- زندگی ارزشمند است تا زمانی که شغل و هدف داشته باشیم و از آن لذت ببریم
- بعد از مدتی تاثیر پول بر شادی مخرب میشود. اما میتوان با پول برای دیگران شادی بخریم
- برای یک زندگی خوب یودیمونیا (خوشروانی، رضایت عمیق از خوشحالی) از هدونیسم(تمرکز بر لذت و احساسات مثبت)
- قلب از عقل مهمتر است
- تمام روزهای خوب بر 3 اساس مشترک هستند: شایستگی، ارتباط با دیگران و استقلال
- زندگی خوب آموختنی است
معرفی مدل PERMA
مدل PERMA در روانشناسی مثبت گرا بسیار تاثیر گذار است. این مدل چارچوب کاملی برای درک سلامتی و اصولی برای تقویت سلامتی در اختیار انسان میگذارد. سلیگمن برای تعریف سلامتی در مفهومی عمیق تر مدل PERMA را تشکیل داد. طبق نظر سلیگمن، این مدل مخفف 5 سر فصل سلامتی است. که در ادامه به آن اشاره کرده ایم.
P (احساسات مثبت)
لذت بردن از حال و زندگی در لحظه یعنی تجربه احساسات مثبت. جستجوی احساس مثبت روش موثری برای افزایش سلامتی نیست اما تجربه احساس مثبت بخشی از سلامتی است.
E (مشارکت)
انجام دادن کاری که از آن لذت میبریم، تبحر داریم و زمان از دستمان در میرود قسمت مهمی از سلامت روان است. اگر در انجام کارها فعال نباشید به سختی احساس سلامت روحی را تجربه میکنید.
R (روابط مثبت)
داشتن روابط عمیق و معنادار برای سلامت روان انسان مهم است. انسان ها ذاتا موجودات اجتماعی هستند که برای خودشکوفایی به دیگران تکیه میکنند.
M (معنا)
وقتی که انسان خود را وقف یک علت میکند یا متوجه چیزی بزرگتر از خود میشود. به درکی از ارزش و معنا میرسد که چیزی جای آن را نمیگیرد. حتی کسانی هستند که اکثر مواقع سرخوشاند اما احساس سلامتی نمیکنند.
A (دستاورد)
همه انسان ها برای موفقیت و رسیدن به اهداف خود در حال تلاش هستند. اگر هدفی در زندگی نداشته باشیم، یکی از تکه های سلامتی گم میشود.
برای تقویت سلامت روحی نکات زیر را رعایت کنید.
- (P) کارهایی که خوشحالتان میکند را انجام دهید. و لذت را وارد برنامه روزانه کنید.
- (E) به دنبال سرگرمی هایی باشید که دوست دارید. مهارت خود را بالا ببرید و به دنبال کاری باشید که مناسب با علایق شما است.
- (R) روابط مثبت و حمایت گرانه ای با دوستان، خانواده و افرادی که دوست دارید برقرار کنید.
- (M) اگر از شغل خود معنا نمیگیرید، به دنبال سرگرمی، فعالیت های تفریحی و فرصت های داوطلبانه باشید.
- (A) سعی کنید بلند پرواری ها و اهدافتان با تمام چیزهای دیگر در زندگی یکسان باشد.
روان درمانی مثبت گرا
روان درمانی مثبت گرا شبیه به سلامت درمانی است. در روان درمانی مثبت گرا از 12 تمرین به همراه استفاده از نقطه قوت مخصوص به خود، نگهداری دفتر قدردانی و ملاقات قدردانی استفاده میشود. تکنیک های درمان مثبت گرا عبارتند از؛
- استفاده از روش خاطرات روزانه
- استفاده از دفتر شکرگزاری
- نوشتن نامه قدردانی
- تمرکز بر نقاط قوت
- درمان رفاه (بهزیستی)
کلام آخر
با مطالعه این مقاله به شما ثابت شد که روانشناسی مثبت گرا یک علم است. رویکردهای زیادی در علم روانشناسی وجود دارد که روانشناسی مثبت گرا نیز شاخه ای از آن است. امروزه روانشناسی مثبت گرا طرفداران زیادی را دارد. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر بر لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه رویکردهای روانشناسی میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
برای عضویت در اینستاگرام (ذهن نو) کلیک کنید
آخرین تحقیقات علمی روانشناسی
ورود به صفحه
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354
جهت مشاوره تلفنی با موبایل و رزرو وقت حضوری
شماره تماس با موبایل : 02191002360
منبع: روانشناسی مثبت گرا | کاربرد علم روانشناسی مثبت گرا چیست
:: برچسبها:
روانشناسی مثبت گرا | کاربرد علم روانشناسی مثبت گرا چیست ,
:: بازدید از این مطلب : 58
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0