شیوع ناباروری یکی از مشکلات خانواده ها و کشورهاست. ناباروری به دلایل زیادی اتفاق میافتاد و مشکلات زیادی را برای زوجین ایجاد میکند. یکی از سرمایه های ارزشمند هر جامعه کودکان و نیروی جوانی هستند که رسیدن و حفظ آن فقط به فرزندآوری وابسته است. اگر بخش بزرگی از جامعه به ناباروری مبتلا باشند؛ جمعیت رو به پیری رفته و جامعه از لحاظ پیشرفت در حوزه های مختلف، عقب خواهد ماند. احتمالا زمانی بعد از ازدواج که زوجین برای بارداری اقدام میکنند؛ متوجه ناباروری خود خواهند شد. اما اینکه کدامیک علت این موضوع هستند؛ فقط با تشخیص پزشک امکانپذیر خواهد بود. در این مقاله به بررسی علل و میزان شیوع ناباروری میان زن و مرد خواهیم پرداخت.
منبع: شیوع ناباروری | ناباروری در کدام سن و جنس زیاد است؟
شیوع ناباروری
ناباروری به عدم توانایی در باروری پس از یکسال رابطه جنسی محافظت نشده، گفته میشود. البته برای زنانی که بالای 35 سال هستند؛ این عدد به 6 ماه تغییر خواهد کرد. تقریبا 10 تا 15 درصد جامعه از نابارور هستند که در این میان 40 درصد زنان، 40 درصد مردان، 20 درصد هر دو نفر دارای مشکلاتی هستند.
تقریبا 85 درصد زوجینی که باروری طبیعی دارند در طی یکسال تلاش موفق به باروری میشوند. همچنین به طورکلی اگر در طی یکسال تلاش مداوم، بارداری صورت نگیرد؛ احتمال آن هر سال کمتر شده و سن زوج نیز در آن موثر خواهد بود. و همین موضوع باعث شیوع ناباروری میشود.
شیوع ناباروری اولیه و ثانویه
ناباروری اولیه به حالتی گفته میشود که زوجین هیچ فرزندی نداشته و در اولین اقدامات برای بارداری نیز به مشکل برمیخورند. اما در مورد شیوع ناباروری ثانویه، افراد حداقل یک فرزند داشته و در بارداری های بعدی به مشکل برمیخورند. البته همیشه آمار ناباروری اولیه بیشتر است و افراد بیشتر برای آن به درمان اقدام میکنند. گاهی در اولین بارداری و زایمان اتفاقاتی باعث توقف فرایند باروری خواهند شد. این موضوع در زنان شایع تر است.
دلایل رایج شیوع ناباروری در زنان
قطعا عوامل زیادی در شیوع ناباروری دخیل هستند. همانطور که مشاهده کردید آمار ناباروری نیز میان زنان و مردان یکسان است و نمیتوان آنها را برحسب یک عامل مشخص، مقصر دانست. البته فراموش نکنید که این اعداد در جوامع مختلف متفاوت هستند و نقش عوامل محیطی را نمیتوان نادیده گرفت. برخی از دلایل ناباروری زنان به شرح زیر هستند.
????سن
سن افراد مخصوصا در زنان، نقش زیادی در شیوع ناباروری دارد. معمولا در زنان بعد از 35 سالگی بارداری با مشکلات زیادی همراه است و حتی احتمال تولد کودکان عقب مانده نیز وجود دارد. طبق آمارها احتمال حاملگی برای یک زن در سن 20 تا 30 سالگی 25 تا 30 درصد است. که این عدد در 40 سالگی به 10 درصد خواهد رسید. سن در باروری مردان نقش کمتری داشته و آنها تا اخر عمر قدرت باروری دارند. اما در زنان یائسگی و همچنین در معرض بودن تخمک ها با عوامل محیطی، سن باروری آنها را محدود خواهد کرد.
????مشکلات تخمک گذاری
گاهی زنان در سن مناسبی برای باروری قرار دارند؛ اما به دلیل مشکلات تخمک گذاری، شیوع ناباروری در آنها دیده میشود. زنانی که زمان قاعدگی آنها منظم نیست؛ تخمک گذاری آنان نیز دچار مشکلاتی است. معمولا این عامل به دلیل بیماری تیروئید، سندروم تخمدان پلی کیستیک و سایر اختلالات هورمونی ایجاد خواهد میشود. همچنین زنانی که مبتلا به اضافه وزن و یا کاهش وزن هستند؛ بیشتر مستعد مشکلات تخمک گذاری هستند.
????اختلال در لوله های فالوپ
لوله های فالوپ در دستگاه تناسلی زنان، مکانی است که اسپرم و تخمک باهم برخورد کرده و لقاح انجام میشود. اگر به هر دلیلی این لوله ها که در بخش کناری رحم قرار دارند؛ مسدود و یا دچار مشکلاتی باشند؛ باعث شیوع ناباروری میشود.
این مشکل در زنانی که مبتلا به اندومتریوز، عفونت های دستگاه تناسلی و یا جراحی لگن داشته اند؛ بیشتر خواهد بود. بهتر است قبل از اقدام به بارداری، زنان از سلامت دستگاه تناسلی خود مطمئن شده و در صورت وجود مشکل در جهت درمان آن اقدام کنند. دلایل مادرزادی نیز میتوانند در مورد ناباروری زنان دخیل باشند.
دلایل شیوع ناباروری میان مردان
علت عمده مشکل مردان در ناباروری مربوط به تولید و انتقال اسپرم میشود. معمولا پزشکان نیز برای بررسی این موضوع مایع منی افراد را مورد آزمایش قرار میدهند. برخی از دلایل شیوع ناباروری میان مردان شامل موارد زیر میشود.
????انسداد لوله های ساخت وانتقال اسپرم
????اختلال در نعوظ
????درصد کم اسپرم در مایع منی
????اختلال در بیضه ها
????سرطان و بیماری های مزمن
????اعتیاد یا مصرف الکل و دخانیات
????مصرف برخی از داروها
????اضافه وزن
حتی زمان انزال مردان نیز در این مورد موثر خواهد بود. به همین دلیل مردان باید برای تشخیص دقیق مشکل و درمان به متخصص مربوطه مراجعه کنند.
درمان شیوع ناباروری میان زوجین
ناباروری مشکلات زیادی را برای زوجین ایجاد خواهد کرد. این مشکلات گاهی تا حدی پیش میرود که زوجین را مجبور به جدایی خواهد کرد. در واقع یکی از اصلی ترین دلایل طلاق، شیوع ناباروری محسوب میشود.اما امروزه راه های زیادی برای درمان این مشکل وجود دارد؛ که زوجین میتوانند با کمک یکدیگر و حضور پزشک، آنها را امتحان کنند. در ابتدا پزشک با روش هایی مثل آنالیز اسپرم، گرفتن شرح حال، انجام آزمایش های هورمونی و سونوگرافی و همچنین بررسی رحم با هیستروسالپنگوگرافی در زنان، این مشکل را تشخیص گذاری میکند.
معمولا این آزمایشات در زمان های مشخصی از سیکل قاعدگی انجام میشوند و زمان معینی دارند. در قدم بعدی با توجه به شرایط فرد مورد نظر و یا حتی شدت مشکل، راه های گوناگونی را پیشنهاد میدهد. برخی از روش هایی که امروزه برای درمان ناباروری استفاده میشوند؛ شامل لقاح مصنوعی، رحم اجاره ای، مصرف برخی از داروها برای تقویت اسپرم ها و یا منظم شدن زمان تخمک گذاری و… خواهد بود. حتی گرفتن حضانت کودک و فرزندخواندگی نیز یکی از راه هایی است که زوجین میتوانند از طریق آن داشتن فرزند را تجربه کنند.
سخن پایانی
طبیعی است که باتوجه به شیوع ناباروری میان افراد، زوجین اضطراب و نگرانی زیادی را تجربه کنند. اما در بیشتر موارد این مشکلات قابل درمان بوده و با گذشت زمان رفع خواهند شد. البته باید زن و شوهر هر دو به متخصص مراجعه کرده ودر این مسیر ناامید نشوند. انتخاب روش مناسب و همچنین پیگری درمان بسیار مهم است. علاوه بر برطرف کردن مشکلات جسمی زوجین، آمادگی برای بچه دار شدن خود موضوع مهمی است که افراد میتوانند در این زمینه با یک مشاور مشورت کرده و با یکدیگر به توافق برسند.
برای دریافت مشاوره در زمینه شیوع ناباروری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره بارداری از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
علت باردار نشدن بدون جلوگیری چیست؟
به طور کلی ناباروری دلایل مختلفی دارد اما اگر زوجین بعد از یکسال تلاش مستمر بدون جلوگیری، موفق به بارداری نشوند؛ باید برای پیگیری و درمان اقدام کنند. در برخی موراد مشکل از زنان، گاهی مردان و بعضا هر دو نفر مشکل دارند.
منبع: شیوع ناباروری | ناباروری در کدام سن و جنس زیاد است؟
:: برچسبها:
شیوع ناباروری | ناباروری در کدام سن و جنس زیاد است؟ ,
:: بازدید از این مطلب : 461
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1